banner














Αρχική

Βιογραφικό

Ιατρείο

Θέματα

Επικοινωνία

Σύνδεσμοι


Η ανυποληψία της ασθένειας

Είναι περίεργο πώς λειτουργεί η μνήμη. Επιλεκτικά, συγκρατώντας τα επουσιώδη και ξεχνώντας τα σημαντικά. Καταγράφοντας συχνά εντυπώσεις και συναισθήματα αντί για γνώσεις και πληροφορίες.

Τρίτο έτος Ιατρικής, πρώτες εβδομάδες προπαιδευτικής Χειρουργικής, εκπαίδευση στη βασική κλινική εξέταση. Χωρισμένοι σε ομάδες των δέκα εκπαιδευόμαστε στην εξέταση μαστού. Αφού μας δείχνουν τα βασικά, μας στέλνουν να εξετάσουμε ασθενείς. Εθελόντρια με το ζόρι στην περίπτωσή μας μια νέα γυναίκα 20-30 χρονών. Το κρεβάτι της ακριβώς δίπλα στην πόρτα, σε ένα θάλαμο που φιλοξενεί άλλες πέντε ασθενείς. Δε θυμάμαι τι ακριβώς είχε, ούτε πώς πήγε η κλινική εξέταση. Το μόνο που δε θα ξεχάσω είναι η έκφραση ντροπής στο πρόσωπό της όσο υπόμεινε, ημίγυμνη και χωρίς ουσιαστικά να ζητηθεί η συγκατάθεσή της, την επανειλημμένη δημόσια αυτή εξέταση.

Δυο χρόνια αργότερα, πέμπτο έτος σπουδών, κλινική άσκηση Μαιευτικής-Γυναικολογίας. Εκπαιδευτική εφημερία στα εξωτερικά ιατρεία – δύο ειδικευόμενοι γιατροί, μια μαία και τέσσερις φοιτητές-παρατηρητές. Ένα νέο ζευγάρι, εμφανώς αγχωμένο, μπαίνει στο ιατρείο. “Τι συμβαίνει;” ρωτάει ο εφημερεύων. Η κοπέλα διστάζει. “Μπορώ να σας μιλήσω ιδιαιτέρως, δεν μπορώ να σας πω μπροστά σ' όλο τον κόσμο”. “Άκου να δεις κοπέλα μου” εκρηγνύεται ο γιατρός, “εδώ είναι Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και “όλος ο κόσμος” είναι ο συνάδελφος, η μαία και οι φοιτητές. Αν δε σ' αρέσει να πας αλλού!” Η γυναίκα δε λέει τίποτα, γυρίζει και φεύγει. Μόνο μετά από θερμή παράκληση του συντρόφου της βρίσκεται τελικά άλλος χώρος για να εκμυστηρευτεί η ασθενής το πρόβλημά της.

Μικρά παραδείγματα αναξιοπρέπειας. Ασήμαντα θα πει κανείς. Περιστατικά όμως επαναλαμβανόμενα ξανά και ξανά καθ' όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης ενός γιατρού στη χώρα μας. Που συμβαίνουν με τέτοια συχνότητα και καθολικότητα που γίνονται βιωματικά. Ο Καθηγητής που εξευτελίζει δημόσια τη φοιτήτρια και πετάει το φάκελο του ασθενή από το παράθυρο του 2ου ορόφου(!) γιατί είναι δυσαρεστημένος με την απόδοσή της. Ο Διευθυντής της κλινικής που στέλνει ασθενείς για περιττές αξονικές τομογραφίες στον ιδιωτικό τομέα γιατί έχει οικονομικό όφελος. Ο Επιμελητής που συνταγογραφεί αναποτελεσματικές αντιβιώσεις για να ευχαριστήσει τους φαρμακευτικούς αντιπροσώπους. Ο Γυναικολόγος του ΕΣΥ που εκβιαστικά αρνείται να προγραμματίσει τον τοκετό γυναίκας που χρειάζεται να γεννήσει άμεσα εάν δεν ικανοποιηθούν πρώτα οι οικονομικές του απαιτήσεις.

Όλοι αυτοί δημιουργούν πρότυπα συμπεριφοράς. Και δυστυχώς βρίσκουν μιμητές.

Ο ιδιώτης Χειρουργός που οδηγεί τους ασθενείς του στο χειρουργείο χωρίς να χρειάζεται και ο γυναικολόγος που πείθει την έγκυο να κάνει καισαρική γιατί βολεύει τον ίδιο είναι προϊόντα αυτού ακριβώς του συστήματος. Έχουν δει από τα φοιτητικά τους κιόλας χρόνια το σύστημα να αντιμετωπίζει τους ασθενείς ως θύματα, έχουν βιώσει αυτές τις συμπεριφορές ξανά και ξανά σε τέτοιο πια βαθμό που τις θεωρούν φυσιολογικές. Και καθώς με τη σειρά τους επιλέγουν να τις διαιωνίσουν συμβάλλουν και οι ίδιοι στην περαιτέρω καταβαράθρωση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματος.

Στη Βρετανία το να πεις ότι είσαι Γυναικολόγος συνήθως προκαλεί σχόλια του τύπου “τι ωραία δουλειά, να βλέπεις συνέχεια μωρά και χαρούμενους γονείς!” Εδώ προκαλεί από αμηχανία ως αντιπάθεια, ανάλογα με τις προσωπικές εμπειρίες του συνομιλητή. Έχουμε φτάσει ως κοινωνία λίγο-πολύ να φοβόμαστε τους γιατρούς μας γιατί δεν μπορούμε πια να είμαστε εκ των προτέρων σίγουροι για τα κίνητρά τους. Και η αμφισβήτηση μας οδηγεί όταν βρεθούμε στην ανάγκη τους να επιλέγουμε να μας θεραπεύσουν οι πιο πειστικοί, όχι απαραίτητα οι πιο καταρτισμένοι.

Τελικά κάποια στιγμή έρχεται όλων μας η σειρά να βρεθούμε αντιμέτωποι με το “σύστημα”. Άλλος νωρίτερα, άλλος αργότερα κάποια στιγμή θα χρειαστούμε ιατρική βοήθεια. Και όντας γνώστες των παραπάνω θα ψάξουμε να βρούμε κάποιο γιατρό ο οποίος θα ελπίζουμε ότι μπορεί όχι μόνο να μας θεραπεύσει, αλλά και να μας προστατεύσει από την ανυποληψία, την έλλειψη σεβασμού, τις κακές υπηρεσίες και εν τέλει την αποτυχία του συστήματος που δημιουργήσαμε ως κοινωνία για να μας περιθάλπει.

Θα τον βρούμε όμως;






gynaikologia.gr











Dr Γεώργιος Κ. Μιχαλόπουλος DRCOG BSCCP
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική
τ. Επιμελητής New Royal Infirmary of Edinburgh
Ειδικευθείς και εξειδικευθείς στη Μ.Βρετανία

Γράμμου 45, Βριλήσσια 152 35, Αθήνα
Τηλ. 2108045090, 6981012992


Όροι χρήσης ιστοσελίδας